Reserveer een tafel

Meer en vaart 175, 1068 LA, Amsterdam

Chef

ULAŞ TEKERKAYA

is geboren in het dorp Çat, van het district Bozkır in de provincie Konya, Turkije. Toen hij nog een kind was, is hij onder een leermeester zijn carrière in het jaar 1989 begonnen bij het theehuis van de financiële dienst. Later is hij in het jaar 1991 gaan werken als kelner in de hotelsector. Hij heeft de studie voedsel- en drankservices, afdeling culinaire vaardigheden voltooid en heeft zijn meesterschap- en leermeestercertificaten behaald. Na op verschillende afdelingen in hotels te hebben gewerkt in verschillende regio's van ons land, heeft hij in het jaar 1999 diensten verleend als verantwoordelijke voor protocoldiensten en als kok bij het Hoofdkwartier van het FOB-korps van de VN in Konya, verbonden aan de Turkse luchtmacht. Het onderzoek dat hij heeft gedaan naar aanleiding van de woorden van zijn commandant op de militaire basis in Konya, die had gezegd: 'zoek eens uit wat de heilige Mevlana at', heeft hem naar een ander punt gebracht. Op basis van de informatie die hij tijdens zijn onderzoek heeft vergaard over de Seltsjoekse en Mevlevi keuken, heeft hij 's werelds eerste en enige bedrijf dat de Seltsjoekse en Mevlevi keuken aanbood geopend in Konya, de hoofdstad van de Anatolische Seltsjoekse staat. Ulaş Tekerkaya, die tijdens zijn onderzoek ruim twee jaar lang vierduizend kilometer heeft afgelegd, heeft honderddertig mensen de gerechten die hij heeft bereid, laten proeven, en de kookwijzen vrijwel opnieuw ontdekt, waarna hij ontslag heeft genomen van zijn twaalfjarige functie. Ulaş Tekerkaya, de manager en chef-kok van restaurant “Somatçı Fihi Ma Fih”, is jurylid van de World Association of Chefs Societies (WACS). Hij heeft als gastacademicus gewerkt aan de studie Gastronomie en Culinaire Kunsten van de Faculteit voor Toerisme van de Selçuk Universiteit. Na zijn boeken SOMATA SALA, de Seltsjoekse en Mevlevi Keuken, heeft hij 11.600 km afgelegd en gedurende 7 jaar en 3 maanden de 10.000 jaar oude culinaire cultuur met de hulp van vele archeologen en onderzoekers toegevoegd aan ons land. Voor zijn boek ‘DE 9000 JAAR OUDE CULINAIRE CULTUUR VAN CATALHÖYÜK IN HET NEOLITHISCHE TIJDPERK’ en ‘DE 10.000 JAAR OUDE CULINAIRE CULTUUR VAN BONCUKLU HÖYÜK ÇATALHÖYÜK’ ontving hij de Internationale Gourmand World Cookbook Awards 2022 in Zweden, die ook bekend staat als de Nobelprijs voor kookboeken. Sinds november 2022 zet hij zijn beroep en onze cultuur voort in Nederland. Somatcı Amsterdam verwelkomt haar gewaardeerde gasten...

FiHi Ma Fih

Somatcı

ANA YEMEK

HOOFDGERECHT

MEYVE MÂNÂDIR, ÇİÇEKSE O MÂNÂNIN ŞEKLİ; O ÇİÇEK MÜJDEDİR, MEYVEYSE NİMETİ.” HZ. MEVLÂNA

ÇORBA

SOEP

O ÂLEM DEĞİRMENE BENZER, ŞU ÂLEMSE HARMANA, BURADA BUĞDAY MISIN FASULYE Mİ? HER NE İSEN ORADA DA OSUN.” HZ. MEVLÂNA

ARA SICAK

VOORGERECHT

“ŞU DÜNYADAYIM AMA TAMAHA DÜŞÜP DE YARIM YUFKA EKMEĞİNİ YASSILTIP YUVARLAK HÂLE GETİRMEYE, ÇEKİP UZATARAK BÜYÜTMEYE FETVA VERMEDİ GÖNLÜM.” HZ. MEVLÂNA

TATLI

DESSERT

LEBİ ŞEFTÂLÛSINA KARŞU YÜREGÜM DİTRER, İÇİ YANSA KİŞİNÜN MEYL İDER OLUR YİMİŞE. KADI BURHÂNEDDİN

Somatcı

Amsterdam

nl_NL